Tisztatér rendszerünk részletei

 

Cégünk egy egységes szerkezeti rendszert ajánl burkoló panelekből, fali panelekből, álmennyezetből, ajtó rendszerekből és egyéb kellékekből az említett rendszerhez, mint például anyagátadók, légzuhanyok, anyag és személy zsilipek vagy a megrendelő igényei szerinti egyedi szerkezetek.
A NICKEL szerkezeti rendszer egy moduláris rendszer, mely rugalmasan alkalmazkodik a projekt követelményeihez, hogy megfeleljen a helyes termelési előírásoknak és GPM feltételeknek. A falpanel elemek ragasztott szendvicspanelként kerülnek gyártásra, míg a speciális elemek üreges oszlopon  keresztül vagy anélkül kerülnek illesztésre (nútos csatlakozás). A falpanelek lehetővé tesznek függőleges kábelezési elosztást. Az üvegezés sík felületen történik, általában „Pharma” üvegezésként jelölve, ahol az üveg felülete egy síkban van a panel fém felületével. Cégünk nem tömeggyártásban gyártja és szereli ezeket a panel rendszereket, így alkalmazkodni tudunk anyagválasztás, színváltozat, szendvicstípus és egyebek terén az ügyfelek igényeihez.
A Nickel technikai együttműködést kínál a tisztatér kialakításában és az elemek ellátásában. Partnereinkkel szövetségben képesek vagyunk kielégíteni a befektetők kéréseit és igényeit. Ez tartalmazza a projekt dokumentációt, tisztatér összeállítást, légtechnikai rendszer összeállítást, szabályozó rendszert, munkaterület validálást, garanciát és garancia utáni szervizelést, karbantartást is.

A szerkezeti elemek, melyeket cégünknél gyártanak, több csoportra bonthatóak, hogy kielégítsék az ügyfelek igényeit:

 1. Falpanel rendszerek.
 2. Álmennyezet rendszerek.
 3. Tisztatéri nyílászárók.
 4. Tisztatéri anyagátadó boxok.
 5. Tisztatéri légzuhanyok.

Falpanel rendszerek:

A falpanel rendszereket úgy tervezzük, hogy a meglévő technológiával – vágógépek és hajlító gépek – gyártásra kerülhessenek. Az következő gyártási anyagokat használjuk minden rendszerhez:

 • A falpanelek és burkoló panelek felülete 0,75 mm vastag galvanizált fémlemezből készül, a cink mennyisége felhasználástól függően változhat, de gyógyszeripari felhasználásban általában 250g Zn/m2. A fémlemez felülete festékréteget és poliészteres fényezést kap, mely általában RAL 9010 színű. Hangsúlyoznunk kell a panelek maximális szélességét ebből az anyagból, melyet mindig 1250 mm széles tekercsekben veszünk.
 • Merevítők, ablakkeretek, nyíláskeretek, profil lemezek és más hasonló darabok galvanizált anyagból készülnek 1,25 vagy 1,5 mm vastagságban.
 • A panelezést az igényeknek megfelelően alakítjuk, leggyakrabban polisztirol vagy ásványi gyapotból merev táblákkal az szükséges vastagságra vágva.
 • A falpanelek és takaró panelek egymáshoz vannak ragasztva egykomponensű poliuretán ragasztóval.
 • Igény esetén rozsdamentes acélból is le tudjuk gyártani a tisztatéri szerkezeteinket.
 • Igény esetén hidrogén-peroxid álló lemezeket is tudunk alkalmazni.

 

Falpanel típusaink:

 • monoblokk panel típusok üreges oszloppal csatlakoztatva (pattintókkal),

 • monoblokk panel típusok oszlop nélkül csatlakoztatva (nútosan),
 • panelek tartószerkezethez ragasztva,
 • falburkolatok,

 • nem üvegezett,
 • üvegezett,
 • nyílással rendelkező (gyárban egyedileg kivágott, merevített),
 • speciális eszköz integrálással (monitor, kijelző, tűzcsap szekrény, érzékelő, stb.)

 

Falpanel padlóhoz való csatlakozása:

 • rögzített alap profil (általában 50 mm magas),
 • állítható alap profil.
 • alul minden esetben íves lábazatot alkalmazunk, amely műgyanta/PVC padlóból van kialakítva, vagy aluminium íves lábazati elemet alkalmazunk.

 

Falpanel rendszer kellékek:

 • ajtók,
 • anyagátadók,
 • légzuhanyok.

Álmennyezeti rendszerek:

A Nickel cég ötfajta álmennyezetet gyárt:

 

Tisztatéri álmennyezet rendszer 600 x 600 mm (625 x 625 mm):

Az álmennyezet 600x600mm-es raszteres kiosztású. Az álmennyezet nem járható kivitelű. Az álmennyezeti tálca 0.75mm vastag, gyárilag lakkozott acéllemez. Az álmennyezeti tálcák a főtartóba beilleszthetőek. Az álmennyezet a tisztatér felől teljesen sík és mosható. Megfelel a legszigorúbb tisztatéri követelményeknek. Ellenáll a napi fertőtlenítésnél alkalmazott savaknak, lúgoknak. A rögzítés csak túlnyomásos terekben felel meg. Az álmennyezet színe RAL 9010. Opcionálisan, felár ellenében H2O2 álló, rozsdamentes, saválló, illetve egyéb RAL színben is le tudjuk gyártani az álmennyezeti tálcákat.

 

Tisztatéri álmennyezet látható gerendával (750 x 750 mm):

Az álmennyezet egyedi tálcaméretű (standard:750x750mm), látszóbordás, RAL 9010 színű. A tartóbordák szélessége 65 mm. Az álmennyezet nem járható kivitelű. A függesztési raszter 750×1500 mm. Az álmennyezeti tálca 0,75mm vastag, gyárilag lakkozott acéllemez. Az álmennyezeti tálcák a főtartóba beilleszthetők, a főtartók szélessége 65 mm. Az álmennyezet a tisztatér felől teljesen sík és mosható. Megfelel a legszigorúbb tisztatéri követelményeknek. Ellenáll a napi fertőtlenítésnél alkalmazott savaknak, lúgoknak. A rögzítés megfelel túlnyomás és depresszió elviselésére. Opcionálisan, felár ellenében H2O2 álló, rozsdamentes, saválló, illetve egyéb RAL színben is le tudjuk gyártani.

 

Járható/szigetelt álmennyezet látható gerendával (~1000 x 1000 mm tálcamérettel, ~1000 x 1000 mm-es függesztési osztással):

Az álmennyezet egyedi tálcaméretű (standard:1000x1000mm), látszóbordás. A tartóbordák szélessége 60 mm. Az álmennyezet járható kivitelű (150 kg/m2). Az álmennyezeti tálcák szendvics szerkezetűek, felépítésük megegyezik a Nickel tisztatéri falakkal. Az álmennyezeti tálcák a főtartóhoz vannak rögzítve. Az álmennyezet a tisztatér felől teljesen sík és mosható, gyárilag lakkozott acéllemezből készül, RAL9010 színben. Megfelel a legszigorúbb tisztatéri követelményeknek. Ellenáll a napi fertőtlenítésnél alkalmazott savaknak, lúgoknak. A rögzítés megfelel túlnyomás és depresszió elviselésére. Az álmennyezet vastagsága 62 mm. Az álmennyezet 1000-1400 x 1000 mm-es raszterben függesztett. Opcionálisan, felár ellenében H2O2 álló, rozsdamentes, saválló, illetve egyéb RAL színben is le tudjuk gyártani.

 

Járható/nem szigetelt álmennyezet (1100 x 1100 mm tálcamérettel, 1100 x 1100 mm-es függesztési osztással):

Az álmennyezet egyedi tálcaméretű (standard:1100x1100mm). Az álmennyezet járható kivitelű (150 kg/m2). Az álmennyezeti tálcák 2 mm vastag porszórt acéllemezből készülnek. Az álmennyezeti tálcák felülről egymáshoz vannak csavarozva. Az álmennyezet a tisztatér felől teljesen sík és mosható, gyárilag lakkozott acéllemezből készül, RAL9010 színben. Megfelel a legszigorúbb tisztatéri követelményeknek. Ellenáll a napi fertőtlenítésnél alkalmazott savaknak, lúgoknak. A rögzítés megfelel túlnyomás és depresszió elviselésére. Opcionálisan, felár ellenében H2O2 álló, rozsdamentes, saválló, illetve egyéb RAL színben is le tudjuk gyártani az álmennyezeti tálcákat.

Ugyanúgy, mint a falpanel szerkezeteknél, az álmennyezet lakkozott fémlapokból készül. A gerendák a mennyezet terhelésétől függően galvanizált fémlapból készülnek 1,25 mm vagy 1,5 mm vastagságban. A mennyezetet menetes szárral függesztik. Továbbá, különböző erősségű és méretű világítótestek és a szűrődobozok is függeszthetőek az álmennyezetre. Ezek a szűrődobozok látják el levegővel a teret és szükség esetén lehet saját ventilátoruk (un. FFU) is.

Tisztatéri nyílászárók:

Ajtó típusaink:

 • egyszárnyú üveges vagy teli ajtók,
 • kétszárnyú üveges vagy teli ajtók,
 • tolóajtók (üveges vagy teli).

Minden ajtó nyitható kézileg vagy elektromos nyitóval.

Ajtók műszaki leírása:

Az ajtólap alap kivitelben 60 mm vastag, a felépítése: ásványgyapot (58 mm) 2 darab 0,75mm vastag egyedileg porszórt lemez között. Az ajtó tok szintén 60 mm vastagságú. Opcionálisan más tok és ajtólap vastagság is kérhető. A Nickel tisztatéri ajtók teljesen egyedi méretben készülnek.

Az ajtótok és az ajtólap a fal síkjában fut, körben három oldalon strapabíró gumitömítéssel, alul automatikusan leereszkedő gumitömítéssel rendelkezik. Igen jó légzárású ajtók, amelyek kis légvesztességgel biztosítják a szükséges (~15-30 Pa) relatív légnyomás különbséget. Üvegezett ajtók esetében az üveglap az ajtólappal mindkét oldalon síkban van. Reteszelt ajtóknál a mágnesek és jelzőlámpák az ajtótokban síkban beépítettek. A zsanérok három irányban állíthatóak és nagy teherbírásúak, a kilincs rozsdamentes acélból készül. Az ajtónknál a névleges magasság=szabad nyílásmagasság+80 mm; a névleges szélesség=szabad nyílásszélesség+120 mm. Az ajtólap és ajtótok standard színe RAL9010, azonban felár nélkül szinte bármilyen RAL színkódban kérhető.  Az ajtók minden esetben H2O2 álló kivitelűek, de rozsdamentes vagy saválló anyagból is le tudjuk gyártani. Az ajtók alap tartozéka a Dorma TS-72 karos ajtóbehúzó. Felár ellenében kérhető TS-92 sínes ajtóbehúzó is.

 

Anyagátadók:

Az anyagátadó kívül gyárilag lakkozott RAL9010 fehér lemezből készül, standard belső méretei: 600x600x600mm. A belső burkolat 1.4301 2G, FIN 8, Korn 320 rozsdamentes lemez. Az ajtók 2 rétegben, 4mm-es Float üvegezéssel rendelkeznek. Zárt állapotban állandó mágnes tartja őket és az anyagátadó falával egy síkban vannak. A reteszelés elektromágnessel történik, típusa: EM GD 60 F 26 S, 1000N (24V). A reteszelést piros-zöld lámpa jelzi. Amennyiben az anyagátadó aktív kivitelű, a légtechnika befúvás, elszívás részére a tetején 1-1 db D=100mm-es csatlakozó csonk áll rendelkezésre. Kérésre saját recirkulációs ventilátorral is rendelkezik. Az aktív anyagátadókba H13 vagy H14 fokozatú szűrőt építünk be a befúvás síkjába. Opcionálisan felár ellenében H2O2 álló, rozsdamentes, saválló, illetve egyéb RAL színben is le tudjuk gyártani.

 

Légzuhanyok:

A légzuhany a részecskék eltávolítására szolgál a tisztatérbe belépő személyek ruhájáról.

A légzuhany a következő részekből van összeállítva:

 • Ventilátoros egység. A ventilátort tartalmazza, a vezérlőegységet, durva szűrőt. – Szűrődoboz – a tiszta szűrőt tartalmazza.
 • Osztódoboz – Szétosztja a légmennyiséget a négy merőleges kanálisba.
 • A zuhany kamrája két egymással szemben elhelyezkedő, összereteszelt üvegajtóval rendelkezik.
 • A befúvó egységek a merőleges kanálisokban vannak elhelyezve, a kamra négy sarkában.

A légzuhany a következőképpen működik:

 1. A személy a légzuhanyba a szürke tér felől lép be. Az ajtóérzékelő impulzust ad a vezérlésnek. Indul egy impulzus a fénykorláttól, amely a zuhany kamrájában van elhelyezve. A vezérlőegység beindítja a ventilátort és kezdődik a zuhany munkaciklusa. A zuhanyozott személy kivárja a ciklus végét és elhagyja a zuhanyt a tisztatér irányába. A munkaciklus ideje alatt a tisztatérbe nem lehet belépni. Ha elhagyja a zuhanyt a szürke tér irányába, a munkaciklus befejeződik.
 2. A személy a légzuhanyba a tiszta tér felől lép be. A zuhany beindul, úgy mint az előző esetben. Ha a szürke tér felé hagyja el, a ciklus befejeződik.

A légzuhany működési irányán természetesen igény szerint lehet változtatni a vezérlőegységben. Az egység programozásán csak szakember állíthat! A tisztatérbe dolgozó személyek semmiképpen sem tudják befolyásolni a zuhany működését. Beavatkozások csak a karbantartó részéről szükségesek – a szűrők alkalmi ellenőrzése. Nagyobb szennyeződés esetében ki kell mosni az előszűrőt, esetleg kivételes esetben sűrített levegővel kitisztítani a tiszta szűrőt, végső esetben át kell állítani a ventilátor teljesítményét.

Műszaki paraméterek:

A szűrési fokozat H13-as (a ventilátornál van még egy előszűrő is).

A kabin védettsége IP53.

A légzuhany ciklusideje kb. 35 sec, ebből 30 sec a ventilátor működése.

Az elektromos betáplálási igény 400V 50Hz, 9 kW.